top of page

סימני מסחר

סימני מסחר

סימון מוצרים בסימן מסחר נועד לסייע לצרכנים לזהות את מקור המוצר אותו הם שוקלים לרכוש. הסימון כאמור יכול להיות מילולי, גרפי או עיצוב המשלב מלים בתוכו. זיהוי המקור או היצרן של מוצר מסוים מאפשר לצרכן להעריך את איכותו לאור חוויות רכישה קודמות של אותו צרכן או על ידי הסתמכות על המוניטין של אותו יצרן בשוק המסוים, אם קיים כזה.

איך התפתח השימוש בסימני מסחר?

אמנם השימוש בסימני מסחר בשווקים המודרניים הפך לאינטנסיבי במיוחד, אולם עצם סימון הסחורות על ידי בעלי מלאכה הנו מנהג עתיק יומין ונועד למטרות דומות – לנכס לאותו בעל מלאכה את התוצר של עמלו והשקעתו, להבהיר לצרכנים מהו מקורו של המוצר הספציפי אותו הם מחזיקים.

בעולם המסחר המודרני הפך השימוש בסימני מסחר לנפוץ מאוד הן מבחינה כמותית והן מבחינה גיאוגרפית. כך, מלבד מספר סימני המסחר הגבוה הקיים בשוק (הן סימני המסחר הרשומים והן סימני המסחר הלא רשומים), קיימים סימני מסחר לא מעטים כיום אשר הפכו לסימנים מוכרים בארצות רבות וצרכנים במרבית מדינות העולם יכולים לזהותם מיד ולקשר בין המוצרים עליהם מוטבע אותו סימן לבין היצרן הידוע העומד מאחוריו.

 

חשיבות ההגנה על סימני המסחר

לפיכך סימן המסחר יכול להיות נכס בעל חשיבות ראשונה במעלה עבור בעלי הזכויות בו. וככל שהיה אותו סימן מסחר מוכר וידוע כך מתגברת הסבירות שמתחרים עסקיים ינסו לקדם את שיווק הסחורה או השירותים שלהם תוך עשיית שימוש לא מורשה באותו סימן מסחר ידוע או בסימן דומה לו במטרה להטעות את הצרכנים. מצב דברים זה מחייב את בעל הסימן הידוע להגן על הסימן שלו על מנת לוודא או לפחות לצמצם את יכולתם של צדדים שלישיים לעשות שימוש לא מורשה בסימן המסחר שלו.

דרכי ההגנה על סימני המסחר

החוק מעמיד לרשות בעלי סימני המסחר מספר אפשרויות להגן על סימני המסחר שלהם. רישום סימן המסחר אצל רשם סימני המסחר הנו הדרך המומלצת ביותר לבעל עסק המבקש להגן על זכויותיו בסימן שלו ולמנוע מצדדים שלישיים מלעשות בו שימוש. ההגנה על סימן המסחר הרשום נעשית בארץ בה אותו מסחר רשום, ועל כן רצון להגן על סימן מסחר באמצעות רישומו בארץ זרה מחייב את רישומו של אותו סימן אצל רשם סימני המסחר באותה ארץ. כך בפני מי שמעוניין להגן על סימן המסחר שלו במדינה אירופית אפשרות לרשום את סימן המסחר שלו אצל רשם סימני המסחר באותה מדינה, או לרשום את סימן המסחר אצל משרד הקניין הרוחני האירופי (EUIPO), ובכך לזכות בהגנה  על סימן המסחר במדינות האיחוד האירופי כולן.

רישום סימן מסחר

בהתאם לאמור לעיל מומלץ לבעל עסק המבקש להגן על סימן מסחר בישראל להגיש בקשה לרישום סימן המסחר אצל רשם סימני המסחר בישראל. החוק המסדיר את נושא סימני המסחר בישראל הוא פקודת סימני המסחר והתקנות שהותקנו מכוחה. יש להבהיר כי רישום הסימן נעשה בסוגים מסוימים בהם בעל העסק עשה או מתכוון לעשות שימוש באותו סימן. אגרת הרישום נקבעת לפי מספר הסוגים בהם מתבקש רישום סימן המסחר, ותוקף הרישום של הסימן יהא 10 שנים מיום הגשת הבקשה – זאת כמובן אם אותו סימן יתקבל לרישום ולא תוגש התנגדות לרישום סימן המסחר על ידי צד שלישי לאחר פרסום הסימן. בעל הסימן יוכל להמשיך ולחדש את רישום סימן המסחר באם יחפץ בכך ב-10 שנים נוספות בכל פעם בכפוף לתשלום אגרת חידוש. זאת ללא הגבלת מספר הפעמים בהן יוכל בעל הסימן לחדש את רישום סימן המסחר.

*האמור בעמוד זה, או בכל מקום אחר באתר, נועד למטרות קריאה לידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או אחר ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ כאמור. יובהר על כן כי אין באמור לעיל או בכל מקום אחר באתר כדי ליצור יחסי עורך דין לקוח. יחסי עורך דין לקוח יתקיימו רק לאחר פניה מסודרת ופרטנית של הלקוח הפוטנציאלי למשרדנו לקבלת שירותים, קבלת הצעת שכר טרחה פרטנית עבורו וחתימתו על ייפוי כוח והסכם שכר טרחה. לפיכך אין לפעול או להימנע מפעולה תוך הסתמכות על האמור לעיל וללא קבלת ייעוץ משפטי מתאים. לקבלת מידע מלא, מקיף, מדויק ועדכני יש לפנות בבקשה לקבלת ייעוץ משפטי.

לקבלת ייעוץ הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו בטלפון מס' 04-9019555

bottom of page